Вести Македонија Став Текстови Ударни вести

Влијанието на изборните системи врз родовата застапеност – Даниела Антоновска

  Гласачите често се помалку расположени да гласаат за жени. Се гласа повеќе за ,,познати“ и „видливи’’ фигури, кои имаат поголема моќ за кампањи на терен и контакт со гласачите, а тие фигури се најчесто мажи, пишува Даниела Антоновска за Республика Меѓу клучните бариери за политичкото учество на жените, покрај родовите стереотипи и скептицизмот кон способностите на […]