Вести Македонија Ударни вести

Се воведува забрана за извоз на семе од сончоглед

  На денешната владина седница, Владата на Република Северна Македонија ја усвои одлуката за воведувањето на забрана за извоз на семе од сончоглед. Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство и Минстерството за економија, доставија Одлука за дополнување на Одлуката за ограничување на извозот на одделни стоки, со која предложија до Владата на Република Северна Македонија […]

Вести Македонија Ударни вести

Бектеши: Забранет извозот на огревно дрво, пелети и пченица и брашно

  На предлог на Министерството за економија Владата на денешната седница донесе две одлуки за ограничување на извозот на одредени производи и одлука за укинување на царината за увоз на масло за јадење од сончоглед.     Овие одлуки се донесени со цел со цел се избегнат шпекулативни дејствија на трговците и производителите и за […]

Вести Македонија Топ теми Ударни вести

Владата ја продолжи забраната за извоз на пченица и наполица, јачмен, пченка, брашно

  Владата на 31-та седница, го продолжи рокот на Одлуката за ограничување на извозот на одделни стоки, донесена на 26-тата седница од 11 март, со што ограничувањето за извозот на пченица и наполица, јачмен, пченка, брашно од пченица и наполица, семе на сончоглед, како и масла од семе од сончоглед, е продолжено до 15 април […]

Вести Македонија Топ теми Ударни вести

Владата го ограничи извозот на одделни житарици, брашно, сончоглед и сончогледови масла

  Владата на својата 26-та седница донесе Одлука за ограничување на извозот на одделни стоки.     Според оваа одлука се ограничува извозот на пченица и наполица, јачмен, пченка, брашно од пченица и наполица, семе на сончоглед, како и масла од семе од сончоглед. Владата одлуката за ограничување на извозот на овие стоки ја донесе […]

Вести Македонија Ударни вести

ДЗС: Повеќе извезен од увезен отпад во државава

  Македонските компании одамна увезуваат и извезуваат отпад кој главно се користи како „гориво“ и суровина во производни процеси во различни дејности, а пред се металната и хемиската индустрија. Според податоците на Државниот завод за статистика за трговската размена, нашата земја во периодот  2013-2017 година повеќе извезувала отколку што увезувала отпад.     Одделот „услуги за собирање, […]