Вести Македонија Став

АНАЛИЗА: Поскапи кредити, заострени услови за кредитирање – забавена економска активност

  Три месеци по ред Народната банка носи одлуки кои значат „затегнување“ на монетарната политика. И овој месец НБРСМ ја зголеми каматата за благајничките записи која достигна 2 отсто. Но, се зголемија и каматите за расположливите седумдневни депозити и депозити „преку ноќ“, пишува „Порталб“. Ова значи дека НБРСМ ги „стимулира“ банките ликвидните средства да ги депонираат во […]

Вести Македонија Топ теми Ударни вести

Ќе се спроведуваат активности за надминување на состојбите со Преспанското Езеро

      Министерството за животна средина и просторно планирање информира дека во континуитет ја следи состојбата со Преспанското Езеро и презема активности во рамките на своите ингиренции. Со оглед на прекуграничниот карактер на управувањето со Преспанското Езеро поради неговата географска поставеност и по спроведената ратификација на трилатералниот “Договор за заштита и одржлив развој на […]