Вести Македонија Ударни вести

Цените на основните прехранбени производи, вода и пијалаци остануваат замрзнати до 31 јануари

  Владата донесе Одлука за изменување на Одлуката за посебни услови за трговија на одделни стоки, определување на највисоки цени за одделни производи во трговијата на мало, како и обврска на трговците да прибавуваат и продаваат определени видови и количества на одделни стоки на потрошувачите според определен редослед. Според денешната владина одлука, донесена на предлог […]

Вести Изјави Македонија Топ теми Ударни вести

Мерката за „гарантирана цена“ на дел од прехранбените производи ќе важи до крајот на годината

  На предлог на Министерството за економија, на денешната седница Владата донесе Одлука за престанување на важноста на Одлуката за забрана за вршење на трговија на одредена стока, односно забрана на трговците на мало да нудат акциска продажба (акција) и промотивна продажба (промоција) при ставање во промет на земјоделски и прехранбени производи.  Исто така Владата […]

Вести Македонија Топ теми Ударни вести

Бектеши: Производите со намалена цена ќе се продаваат со ознака „гарантирана цена“

  Министерот за економија Крешник Бектеши денеска на прес – конференција во Владата, информираше дека изготвена е листата на производи опфатени во одлуката за намалување на цените која што на предлог на Министерството за економија треба да се усвои од Владата на следната седница. Согласно предлог-одлуката трговците на мало ќе имаат обврска да ги означат […]

Вести Македонија Топ теми Ударни вести

“АЛКАЛОИД” донира 200.000 евра и ги намалува цените на 158 производи

      Веќе две недели компанијата „Алкалоид АД Скопје“ функционира во извонредно турбулентни услови. Се бориме за обезбедување залихи на производи кои не ни се примарна дејност, но во моментов се од суштинско значење за сите; се соочуваме со огромни логистички предизвици во услови на затворени граници, блокирани и поскапени суровини и амбалажи; секојдневно […]