Колумна Македонија Текстови

СВЕТОТ СЕ ДВИЖИ КОН ХАОС – Мерсел БИЉАЛИ

  Низ историјата, пандемиите предизвикувале двојни трагедии – масовно убивање луѓе, и уривање на светски поредоци. Пандемијата наречена „Црна смрт„ изби во Кина (1334 година), и многу брзо се прошири низ светот и уби над сто милиони луѓе, ама ја распадна и тогашната најсилна монголска империја. Таа болест во Европа усмртила над половина од севкупната […]