Вести Македонија Ударни вести

Маричиќ задоволен од билатералниот скрининг за Поглавје 24

  Во Брисел заврши првиот билатералниот скрининг состанок за Поглавјето 24, „Право, слобода и безбедност“. Заменик претседателот на Владата задолжен за европски прашања и главен преговарач со Европската Унија, Бојан Маричиќ, е задоволен од подготвеноста на македонскиот преговарачки тим и квалитетот на презентациите за усогласеноста со ЕУ законите и нивната имплементација.     „Интензивен, но […]

Вести Македонија Ударни вести

МЗ: Продолжува националниот мамографски скрининг

  Министерството за здравство од 1 ноември продолжи со националната скрининг програма за рано откривање рак на дојка, имајќи предвид дека за време на ковид пандемијата беше отежнат пристапот до оваа дијагностичка процедура. Целна популација на скрининг програмата се жените на возраст од 45 до 69 години, кои не извршиле преглед во изминатите две години, или никогаш […]

Вести Македонија Ударни вести

Октомври е посветен на борбата против рак на дојка

  Ракот на дојка е најчесто малигно заболување кај жените и месец октомври е посветен токму на борбата против ракот на дојка, неговата превенција и рано  детектирање.   Со цел навремена дијагностика и рано откривање на ова заболување, Министерството за здравство информира дека од 1 ноември продолжува националната скрининг програма за рано откривање на рак на […]

Вести Македонија Ударни вести

Прв пресек oд скрининг во училиштата: Од 1323 тестирани само 6 ученици позитивни на Ковид 19

  Министерството за здравство информира дека во тек е скринингот на учениците од основните и средни училишта во Република Северна Македонија. Скринингот го вршат Центрите за јавно здравје во 496 средни и основни училишта на територија на цела држава. Министерството за здравство ги објавува досега обработените податоци, од спроведениот скрининг во првите денови. Од тестирани […]

Вести Македонија Топ теми Ударни вести

Започнува скринингот на учениците, први утре ќе се тестираат средношколците во Скопје

  Утре ќе започне скринингот на учениците во 9 средни училишта во Скопје. Во текот на утрешниот ден ќе се тестираат 258 средношколци, а низ државата продолжува во Кривогаштани, Берово, Вевчани, Дебарца, Демир Капија, Дојран, Зрновци, Конче, Лозово, Могила, Новаци, Пехчево, Старо Нагоричане и Центар Жупа.   Тестирањето на учениците ќе се спроведува во просторија […]

Вести Македонија Ударни вести

Бесплатен скрининг за новинари и медиумски работници за Ковид-19

  Министерството за здравство на барање на Здружението на новинари на Македонија (ЗНМ) во наредните денови ќе организира бесплатен скрининг за новинари и медиумски работници за КОВИД – 19. Во последниот период новинарите и медиумските работници кои известуваат на терен за активностите на учесниците во предвремените парламентарни избори, поради зголемениот обем на работа, се дополнително изложени на вирусот КОВИД – 19. Освен тоа, во ЗНМ беше […]