Вести Македонија Ударни вести

Голем интерес за зелената обврзница, на аукцијата побарувачка од 1,635 милијарди денари

  Голем интерес пројавен на денешната аукција за најновиот финансиски инструмент на пазарот – зелената обврзница. На аукцијата за првата емисија имаше побарувачка за скоро три пати повеќе, односно беше доставена понуда во износ од 1,635 милијарди денари. На аукцијата беа запишани зелени обврзници во износ од 10 милиони евра. „Интересот за овој нов финансиски […]

Вести Македонија

Прирачник на МФ за „Купувам домашно“

Со цел стимулирање на купување домашни производи, а со тоа и поддршка на македонското стопанство во услови на COVID-19 кризата, домашната платежна картичка е наменета исклучиво за македонски производи и услуги, додека повратот на ДДВ преку МојДДВ за македонски производи е покачен од 15% на 20%. За да се информира јавноста што се спаѓа под […]