Вести Македонија Ударни вести

МОН: Испорачани дел од новите печатени учебници за основно образование

  Министерството за образование и наука информира дека испораката на учебниците за прво, второ, четврто и петто одделение во основното образование се одвива согласно утврдената динамика. Веќе е завршена испораката на учебниците по првиот договор  за печатење, што ги опфаќа учебниците за четврто одделение по македонски јазик и по математика, на македонски наставен јазик и учебниците […]

Вести Македонија Ударни вести

Студентите од утре може да аплицираат за субвенциониран студентски оброк

  Министерството за образование и наука (МОН) информира дека е објавен повикот за остварување на правото на субвенциониран студентски оброк, што подразбира добивање на месечен паричен надоместок за оброци од околу 2.400 денари за девет месеци во годината. Рокот за пријавување за тековните студенти започнува утре и ќе трае до 3 декември, а аплицирањето се […]

Вести Македонија Ударни вести

МОН: Пониска цена на струјата за училиштата значи обезбедување континуитет на наставата со физичко присуство

  Владината мерка за снабдување на училиштата со електрична енергија по субвенционирана цена од 95 евра за мегават/час е голема поддршка за непречено организирање на наставата во форма која е од најголем интерес за учениците – со физичко присуство во училниците. Вкупно 366 основни општински училишта и 109 јавни средни училишта добиваат поддршка од државата […]

Вести Македонија Топ теми Ударни вести

МОН ќе ја преиспита содржината на учебникот по историја за 7-мо одделение

  Комисија формирана со одлука на министерот за образование и наука ќе ја преиспитува содржината на учебникот по историја за 7-мо одделение, откако до министерството пристигнаа повеќе претставки дека одредени податоци и информации кои се објавени во учебникот не соодветствуваат со научната реалност. Во законски утврден рок од 10 дена, Комисијата има обврска до министерот […]

Вести Македонија Ударни вести

Објавени се конкурсите за доделување на ученички стипендии за учебната 2022-2023

  Министерството за образование и наука информира дека денеска се објавени конкурсите за доделување на средношколски стипендии за учебната 2022-2023 година и можат да се погледнат на следниот линк. Во секој од конкурсите се наведени условите, критериумите, потребните документи и роковите за аплицирање со цел остварување на правото на користење на соодветната стипендија.  Постапката за аплицирање […]

Вести Македонија Ударни вести

МОН: Веб-страницата на министерството е хакирана од грчки хакерски тим „Netwatchers“

  Веб-страницата на Министерството за образование и наука од синоќа е хакирана. На сајтот на МОН пишува дека е хакирана од грчки хакерски тим „Netwatchers“. -Mинистерството за образование и наука е во комуникација со Националниот ЦИРТ центар за компјутерски инциденти при Агенцијата за електронски комуникации, каде што е пријавен случајот и од каде очекуваме со […]

Вести Македонија Ударни вести

МОН: Септемвриската плата за 32.500 вработени во образованието повисока за 15%

  Септемвриската плата за вработените во основното и средното образование е повисока за 15 проценти. Тоа значи дека околу 32.500 вработени, од кои 25.000 наставници, добиваат дополнителна мотивација за работа и лично вложување во унапредувањето на квалитетот на националниот образовен систем.    Заедно со досегашните зголемувања од 21 процент, вработените во образованието добиваат историски најголема поддршка. И во […]

Вести Македонија Ударни вести

Обезбеден неповратен грант од 3 милиони евра за модернизација на училишни спортски сали

  Северна Македонија добива неповратен грант во висина од 3 милиони евра кои ќе бидат инвестирани за реконструкција на 30 постоечки училишни спортски сали во основни и средни училишта и за набавка на нова спортска опрема за вкупно 50 спортски сали во склоп на основни училишта. Министерот за образование и наука Јетон Шаќири денеска потпиша […]

Вести Македонија Ударни вести

СОНК и МОН закажаа нова средба во петок

  Самостојниот синдикат за образование, наука и култура (СОНК) и Министерството за образование и наука (МОН) денеска во седиштето на Синдикатот одржаа уште една средба на преговори за усогласување на платите на вработените, во дејностите основно и средно образование, како и за дефинирање на крајни рокови за склучување на новите колективни договори за основно и […]

Вести Македонија Ударни вести

МОН ја поздравува одлуката на СОНК за мирување на штрајкот

  Министерството за образование и наука ја поздравува одлуката на СОНК за мирување на штрајкот, која пред сé е во интерес на учениците и континуитет на процесот на образование и со која се обезбедува уставно загарантираното право на образование на децата. Тргнувајќи од итноста за заштита на јавниот интерес на граѓаните, правото на образование и […]