Вести Македонија Ударни вести

Владата го усвои Законот за Академија за судии и јавни обвинители

  Владата на 140-та седница го разгледа и утврди текстот на предлогот на Закон за Академија за судии и јавни обвинители. Донесувањето на овој Закон, според предлагачот, Министерството за правда, произлегува од потребата за реформа на судството во РС Македонија, зацртана во Стратегијата за реформа на правосудниот сектор, стратегиската цел на РС Македонија за членство […]

Вести Македонија Топ теми Ударни вести

МАНУ денеска одбележува 50 години од своето постоење

Македонската академија на науките и уметностите денеска одбележува јубилеј 50 години од формирањето. На Свечена академија што ќе се одржи по тој повод ќе се обратат претседателот на Македонија Ѓорге Иванов и претседателот на МАНУ академик Таки Фити. Во рамки на одбележувањето покрај музичката програма ќе биде прикажан филмот „50 години МАНУ“. МАНУ е основана […]