Алтернатива Скопје Чита

Скопје чита: ЛИФТ – Миле ПАПАЗОВСКИ

  Лифтот од зградата каде живееме… стар борец од 1964 година… вистински раритет… се чудам како кутриот издржал толку врати трескање, толку преоптоварувања… еден единствен лифт во зграда со 8 ката, 32 стана и најмалку 130 корисници.   Го користам секој ден… нежно ракувам со него… со дикат… со усул… ја придржувам вратата да не […]

Алтернатива Скопје Чита

  А на младост да ме прашаше некој каква љубов ќе сакав да живеам – Ана БУНТЕСКА

А на младост да ме прашаше некој Kаква љубов ќе сакав да живеам Ќе треснев без мислење Ама без ич умот да ми проработи Оти сакам пеперутки во стомакот Сакам срцето да ми прерипува Да не можам еден залак да каснам Без да ми се заглави касајот в грло Од помислата за него шо в […]

Алтернатива Скопје Чита

КОМИЧНО – ВИСЛАВА ШИМБОРСКА

КОМИЧНО Најнапред нашата љубов ќе помине, после сто и двесте години, после заедно одново ќе бидеме: комедијантка и комедијант, миленици на публиката, ќе не’ одиграат в театар. Фарсиче со куплети, малку танц, многу смеење, обичаи точно погодени и аплаузи. Ќе бидеш уверливо смешен во сцената со љубомората, со онаа кравата. Мојата изгубена глава, моите срце […]

Алтернатива Скопје Чита

Песна за огледалото – ЈАРОСЛАВ САЈФЕРТ

Песна за огледалото Само ти пеј! За што? Пеј за што било, што во устата се собира. Почни веќе еднаш! Можеш за вечерта и светилката и за лепезата. А ако баш си запнал, пеј и за љубовта. На крај за смртта во моментот кога го пружа своето црно огледало. Почни веќе еднаш! Но, добога, не […]

Алтернатива Скопје Чита

Во мракот и со неа – ЧАРЛС БУКОВСКИ

Во мракот и со неа мојата жена сака кино-сали, пуканки и безалкохолни пијалаци, заземање на местото, како дете им се радува на таквите нешта и мило ми е поради неа – но што се однесува лично до мене, јас мора да сум дошол од некое друго место, мора да сум бил крт во некој претходен […]