Вести Македонија Ударни вести

АЕТМ и ДЗС за подобрување на квалитетот на статистичките податоци за е-трговијата

  Како дел од напорите за подобрување на методологијата и квалитетот на податоците за е-трговијата, приближување на македонското законодавство со законодавството на ЕУ и следење на трговијата во Република Северна Македонија, во рамките на Спогодбата на ЦЕФТА, Асоцијацијата за е-трговија на Македонија во соработка со Државниот завод за статистика, организираше тркалезна маса за дискусија на […]

Вести Македонија

Блокирани сметките на 76 илјади граѓани и на 36 илјади фирми

Народна банка по половина година го објави податокот за блокирани сметки на граѓаните и фирмите, пренесува порталот СДК.МК. Вкупно 76.504 граѓани имале блокирани сметки на крајот на септември. Ним им биле блокирани 179.250 трансакциски сметки. Кај правните лица според податоците, од 120.300 депоненти, на 36.108 им се блокирани сметките. Претходно во март, излегоа последните податоци […]