Вести Изјави Македонија Ударни вести

Владата обезбедува евтина струја од 100% домашно производство за 70.000 компании

  „Им се обраќам на граѓаните и им кажувам. Во нашата земја има регистрирани нешто над 71.500 активни субјекти. 70.000 субјекти од нив се на регулираниот пазар за електрична енергија, тоа значи дека државата им ја гарантира цената и снабдувањето со електрична енергија која тие ја користат, односно се обезбедени со струја по гарантирана цена, […]

Вести Македонија Топ теми Ударни вести

Владата одобри 1,1 милијарда денари за континуирано снабдување со топлинска енергија

  Владата на вчерашната седница одобри средства за ликвидно работење на друштвата и континуирано снабдување со топлинската енергија на потрошувачите на Град Скопје. Беше донесена Одлука за одобрување 1,1 милијарда денари за набавка на енергенси, пред почетокот на грејната сезона, на АД за производство на електрична енергија „Електрани на Северна Македонија“, во државна сопственост, Скопје, […]

Вести Изјави Македонија Ударни вести

Арсовска: Ширењето невистини нема да ја реши енергетската криза

  Реакција на изјава на премиерот Димитар Ковачевски “Жалам што морам уште еднаш да ја констатирам неспособноста на Владата за справување со предизвиците од енергетската криза, а со кои се соочуваат и скопјани. Она што уште повеќе загрижува е неинформираноста на институциите за сопствените ингеренции кога станува збор за системот за снабдување со топлинска енергија […]

Вести Македонија Ударни вести

Редовна 83-та владина седница

  Владата денеска ќе ја одржи редовната, 83-та седница. На седницата, меѓу другото, на предлог на Министерството за внатрешни работи ќе биде разгледан Предлог – законот за ратификација на Рамковната спогодба за финансиско партнерство помеѓу Европската комисија и Република Северна Македонија застапувана од Владата, за посебните постапки за спроведување на финансиска помош од Унијата за […]

Вести Македонија Топ теми Ударни вести

Донесена Одлука за одредување најмногу до 10% маржа за вршење трговија на струја

  На денешната 80-та седница, Владата донесе Одлука за посебни услови за трговија на одделна стока, според која се определува највисоката трговска маржа како посебен услов во трговијата на пазарот со електрична енергија. Највисоката трговска маржа на електричната енергија за сите трговски друштва и трговци поединци кои вршат трговија на пазарот со електрична енергија, на […]

Вести Македонија Став Топ теми Ударни вести

ДКСК: Ќе се прави ревизија на финансиските извештаи на Владата

  Во насока на зајакнување на интегритетот на институциите и зголемување на нивната транспарентноста, радува фактот што Државниот завод за ревизија во Годинешната програма за работа на ДЗР за 2022 година по 13 години е планирана ревизија на регуларност на финансиските извештаи на Владата на РСМ. Борбата против корупцијата и судирот на интересите е можна […]

Вести Македонија Топ теми Ударни вести

Усвоена преговарачка структура за преговорите со Европската Унија

  Владата на Република Северна Македонија одржа тематска едница, на која покрај премиерот Димитар Ковачевски и членовите на Владата, присуствуваше и се обрати и шефот на Делегацијата на Европската Унија во Северна Македонија, Н.Е. Дејвид Гир.     На седницата, премиерот Ковачевски се заблагодари на сите членови за досегашните заложби и трудот вложен во евроинтегративниот […]

Вести Изјави Македонија Ударни вести

Ковачевски: Владата постојано и навремено интервенира за непречено снабдување со електрична енергија

  Премиерот Димитар Ковачевски на денешната прес-конференција одговарајќи на новинарско прашање, изјави дека Владата подолго време, уште со започнувањето на енергетската криза во последниот квартал минатата година презеде антикризни мерки во делот на електричната енергија, намалување на ДДВ-то за електричната енергија, зголемување на производството на електрична енергија во државните капацитети. „За оваа година производството е […]

Вести Македонија Став Ударни вести

ДС: Владата да субвенционира за ел.енергија и да даде поддршка на сиромашните

  Демократскиот сојуз предлага, Владата на Република Македонија да ја разгледа можноста за субвенционирање на поскапувањето на електричната енергија за 90% за граѓаните и компаниите или разликата во цената компаниите да ја плаќаат пет години по престанување на енергетската криза.  Воедно предлагаме, социјален пакет за семејствата со ниски приходи, се со цел да можат да […]

Вести Македонија Ударни вести

Предложени поедноставени процедури за поставување фотонапонски централи

  Членовите на Владата на Република Северна Македонија денеска во рамки на редовната 75-та седница, на која согласно своите надлежности разгледа повеќе точки од својата програма за работа и од интерес на граѓаните, откако го разгледаа и усвоија, Предлог-законот за изменување и дополнување на Законот за градење, кој ќе биде доставен во собраниска процедура по […]