Вести Македонија Ударни вести

Потпишан Меморандум за сорабтока помеѓу МТСП и ХЕРА

  Министерката за труд и социјална политика Јованка Тренчевска потпиша меморандум за соработка со Асоцијацијата за здравствена едукација и истражување ХЕРА во делот на спроведување на активности кои се од заеднички интерес во унапредување на вработеноста и вработливоста на Ромките како маргинализирана група граѓанки.     „Целта на овој Меморандум е да се воспостави одржлива […]

Вести Македонија Став Ударни вести

ХЕРА: Немањето системски решенија е причина за невработеноста на Ромките

  Иако долги години се прават напори, сепак невработеноста на Ромките не само што не се намалува туку има тенденција на постојано зголемување. Во 2020 година, бројот на невработени Ромки е зголемен за 57% во споредба со 2019 година. Особено загрижувачки е што има зголемување на невработеноста од 104% кај младата популација меѓу 20 и […]

Алтернатива Вести Македонија Настани Ударни вести

Европска недела на тестирање за ХИВ: Секој ден тестирање во ХЕРА со брзи ХИВ тестови

  Од денеска до 29 ноември ХЕРА – Асоцијација за здравствена едукација и истражување ја одбележува Европската недела на тестирање за ХИВ веќе осма година по ред.     Денес, се проценува дека во нашата држава секое трето лице кое има ХИВ, не го знае својот ХИВ-позитивен статус, односно не е свесно дека е ХИВ-позитивно. […]

Вести Македонија

Жените и девојките од руралните средини полесно до матичен гинеколог

  Министерството за здравство, ФЗО РСМ, здружението ХЕРА и Центарот за семејна медицина ќе реализираат уште една реформа во примарната здравствена заштита. Станува збор за проект кој ХЕРА го доби од амбасадата на Јапонија, како поддршка на јапонскиот народ, а се однесува на пристапот до матичен гинеколог во регионите каде воопшто нема таков семеен лекар […]