Вести Македонија Став Ударни вести

Осум милијарди жители на планетата: Добра или лоша вест? – Кристијан Фидановски

  Демографијата не мора да биде судбина. Ниту државите во развој мора да продолжат да растат, ниту поразвиените држави, во случајов вклучувајќи ја и нашата, мора да се намалуваат. А, дури и доколку овие трендови продолжат, со секој демографски тренд, колку и да е неповолен, може да се живее – само се потребни вистински политики, […]

Кристијан Фидановски
Вести Колумна Став Текстови

Фидановски: За агресијата врз Украина не може да биде виновен никој друг освен агресорот

  Разните погрешни паралели со пост-југословенските конфликти, но и погрешното разбирање на пошироката меѓународна политика по крајот на Студената војна, ја поткопуваат нашата солидарност кон Украина и ја загрозуваат нашата човечност, пишува Кристијан Фидановски за РесПублика. Едно од омилените оправдувања на Владимир Путин за неговата долгогодишна агресивна надворешна политика, која кулминираше минатата недела со инвазијата врз […]

Вести Македонија Став

Кристијан Фидановски: Три причини за задолжителна вакцинација против КОВИД-19

  Со оглед на деветкратно поголемиот ризик од хоспитализација, секој своеволно невакциниран граѓанин би требало да ги обесштети даночните обврзници за потенцијалната штета врз државниот буџет од неговата одлука да не се вакцинира. Вакцините против КОВИД-19 спасуваат животи. Според научните проценки, кои велат дека секои 100,000 вакцинирани луѓе значат 750 помалку смртни случаи, испаѓа дека досега вакцинираните 830 […]

Вести Став

Фидановски: 4 потенцијални пречки за понатамошен политички подем на Апасиев и Левица

  Барем од референдумот за промена на името во 2018 година наваму, партијата Левица е во подем. Сепак, на долг рок, овој подем може да биде загрозен од кадровско-географската ограниченост, идеолошката еклектичност, евроскептицизмот и нискиот коалициски потенцијал на партијата. Во последните неколку години, веројатно единствениот македонски политичар чија популарност непрекинато расте е Димитар Апасиев. На […]

Вести Став

Бугарската блокада: „Кец на десетка“ за македонскиот национализам – Кристијан Фидановски

  Повеќето нации се доживуваат себеси како морално надмоќни: или во изразувањето на својата моќ, или во прифаќањето на својата немоќ. Секогаш кога една нација со гордост ги прифаќа своите страдања, притоа по автоматизам прогласувајќи ги за поголеми и понеправедни од туѓите, таа нација всушност практикува — национализам. Ретко која нација признава дека има проблем со национализам. […]