Вести Македонија Топ теми Ударни вести

На Клиниката за ортопедија за една недела направени 3 трансплантации на коскени ткива

  На Клиниката за ортопедски болести при ТОАРИЛУЦ, минатата недела успешно се направени три имплантации на коскени ткива од починат донор кај пациенти со различни заболувања. Кај 16 годишна девојка со повреда здобиена при спортски натпревар, д-р Алан Андоновски направи успешна реконструкција на предниот вкрстен лигамент со лигамент од починат донор.          Кај 49-годишен пациент […]

Вести Македонија Топ теми Ударни вести

Извршена првата трансплантација на коски на Клиниката за ортопедски болести

  На Клиниката за Ортопедски болести штотуку заврши првата трансплантација на коска кај 19 годишен пациент, а операцијата траеше пет часа. Кај младиот пацинет е трансплантирана коска од починат дарител. Тимот хирурзи предводен од проф. д-р Милан Самарџиски и д-р Александар Трајановски ја заврши комплексната операција на замена на малигно променето коскено ткиво со здраво […]