Вести Свет Став

Чековиќ: Како да се спречи поголемо крвопролевање меѓу Русија и Украина

  Најповолно решение во овој миг е Зеленски и Путин да седнат на директни преговори и да ги споделат „црвените линии“. Во спротивно, можниот воен судир од поголем обем ќе го дестабилизира поширокиот дел на регионот и Европа и ќе има разорни последици по глобалниот мир и безбедност. Руско-украинската хибридна војна започна во февруари 2014 година, и […]

Вести Свет Став

Глобална трка за современо вооружување – Тимурленк Чековиќ

  Изумите на 21. век – беспилотните летала, беспилотните пловила, беспилотните возила со софистицирана опрема и вештачка интелигенција – ќе нѐ воведат во едно ново поглавје на меѓународните односи. Државите нема да можат да остварат геополитичко влијание без технички развиено и напредно вооружување. Историјата на војната и воените дејствија датираат од деновите на раната човечка цивилизација. […]