Вести Македонија Ударни вести

ЕСЕ: Со скрининг на 80% од жените ќе се намали смртноста од рак на грло на матка

  Во Северна Македонија само во 2017 година се изгубени 574 години на живот помеѓу жените, поради предвремена смртност од рак на грлото на матката, покажуваат резултатите од анализата на Здружението за еманципација, солидарност и еднаквост на жените (ЕСЕ). Поради ненавременото дијагностицирање на ова заболување, Фондот за здравствено осигурување годишно троши најмалку 29 милиони денари за лекување на […]

Вести Македонија Став

ЕСЕ: Во пандемијата, секоја трета жена не добила здравствена услуга, а 63% не стигнале до специјалист

  Во првите шест месеци од пандемијата на ковид-19, голем број жени во државата се соочија со губење на работното место, пад на месечните приходи, зависност од државна помош и отежнат пристап до здравствени услуги. Пандемијата двојно го зголеми бројот на жени зависни од државна помош, а бројот на домаќинства кои гладуваат пораснал од три, […]