Вести Македонија Став

Политичкиот хаос по локалните избори – Сефер Тахири

  Победата на ДУИ во 11 општини e засенета од фактот што не успеа да победи во Тетово и Гостивар, битни политички градови за Албанците. Изненадувањето на овие локални избори го приреди Беса, која освои 25 илјади гласови.   За разлика од македонскиот политички блок, во кој сликата е јасна и недвосмислена, во албанскиот блок […]

Вести Став Текстови

„Отворен Балкан“ ги подели Албанците во регионот – Сефер Тахири

  Длабоката поделеност околу учеството на Горан Бреговиќ на фестивалот во Корча ја отсликува на најдобар начин поделеноста која владее кон проектот „Отворен Балкан“. Моментално има поддршка само во Албанија, а силно се спротивставуваат политичката елита на Косово, албанската опозиција во Македонија, како и владата на Црна Гора. По долгата историја на конфликти, нетрпеливост и […]

Вести Колумна Став Текстови

Албанците со трпение и разбирање околу спорот со Бугарија, но до кога? – Сефер Тахири

  Албанскaта политичка и научна јавност имаат објективен пристап и разбирање дека прашањата што се на масата за разговори со Бугарија не се воопшто лесни за решавање. Но, од друга страна, можеби не толку транспарентно и недвосмислено, го искажуваат ставот дека не се подготвени да чекаат уште 30 години за да се реши овој спор. Блокирањето […]

Вести Колумна Македонија Став Текстови

Зелена ДУИ: Маркетинг трик или искрена агенда – Сефер Тахири

  ДУИ, која по конфликтот го вееше албанското црвено – црно знаме, потоа синото, на следните избори ќе го вее зеленото. На социјалните мрежи имаше коментари дека можеше лесно да биде и бело знаме.   Демократска унија за интеграција (ДУИ), е формирана во 2002 година, а нејзини основачи се поранешните челници на организацијата Ослободителна национална армија (ОНА), која […]