Вести Колумна Став Текстови

Во општество поделено околу вакцинацијата, правните дезинформации сеат страв од фашизам

  Ако пандемијата нѐ научи на нешто, тоа е дека во Хрватска како никогаш досега владее силна недоверба во системот и, што е уште поужасно, во професијата. Научивме дека политичарите нѐ лажат, или – како што во последно време е популарно да се каже во Хрватска – дека кажуваат невистини. Но уште повеќе загрижува тоа […]

Вести Свет Став

Губерац: Премиерот Пленковиќ во војна со новинарите: увертира во физичко насилство?

  Доколку најмоќните луѓе во земјата (вклучително и претседателот Милановиќ) не престанат со вербалните напади и притисоци врз новинари и медиуми, се плашам дека Хрватска ќе појде по стапките на Унгарија, Полска и Словенија во однос на (не)слободата на медиумите, што секако не е европски, туку автократски пат. Иако навредите и обезвреднувањето на новинарите не […]