Вести Изјави Македонија Ударни вести

Герасимовски: Мојата борба е што подобро да го урбанизираме просторот кај „Треска“

  Градоначалникот на Општина Центар, Горан Герасимовски, во денешното гостување во емисијата Клик Плус на ТВ 21, одговарајќи на прашања од водителот во врска со причините за пожарот кај поранешната фабрика „Треска“, одговори дека се работи за човечки фактор и дека општината имала информации месеци наназад за тој дел за кражби кабли, старо железо и […]

Вести Македонија Топ теми Ударни вести

Герасимовски: Објектите и азбестот во „Треска“ ги чистат сопствениците, опасниот отпад ќе заврши на Дрисла

  Започнува расчистувањето на просторот на поранешната фабрика „Треска“. Денеска градоначалникот на Општина Центар, Горан Герасимовски беше на увид на локацијата во придружба на членови од општинските служби и инспектори од министерството за животна средина и просторно планирање. Герасимовски притоа истакна дека до општината пристигнале 36 барања за издавање решенија за отстранување од кои одобрени […]

Вести Македонија Ударни вести

Герасимовски: Чекаме насоки од ОЈО за постапување и расчистување кај “Треска”

  Општина Центар во текот на вчерашниот ден достави барање и мислење до Основното јавно обвинителство, во делот на тоа што да се чисти на плацот на поранешната фабрика „Треска“, дали да се отстрануваат објектите и на кој начин треба тоа да се направи. Градоначалникот на Општина Центар, Горан Герасимовски на утринската емисија на МРТ […]

Вести Македонија Ударни вести

Арсовска: Потребно е итно отстранување на штетните материјали кај “Треска”

  Доколку има евентуални сторители, истите треба да бидат казнети. Доколку се докаже дека е со намера отпочнат овој пожар, треба да се преземат најстроги санкции за да се превенира ваква појава. Не само пожарникарите кои интервенираа беа изложени на ризик и опасност, тука се и околните куќи кои ги делеше само еден ѕид од […]

Вести Македонија Топ теми Ударни вести

Герасимовски: Пожарот е локализиран и речиси целосно изгаснат

  Градоначалникот на Општина Центар, веднаш по добивањето на информацијата за пожарот кај поранешната фабрика Треска, излезе на терен, изврши увид и помагаше при гаснењето на истиот.     Со 10 возила, противпожарната бригада го гаснеше пожарот, а општинскиот кризен штаб, заедно со градоначалникот Герасимовски и со екипите на Црвениот крст им даваа поддршка на […]

Вести Македонија Ударни вести

Објавен конкурсот за идејното архитектонски-урбанистичко решение за фабриката Треска

  Конкурсот за изработка на идејно архитектонско-урбанистичко решение за локалитетот фабрика Треска од денес е објавен на Електронскиот систем за јавни набавки и на официјалната веб-страница на Општина Центар, линк .     Програмската задача што е креирана од стручната Комисија ангажирана за изготвување на задачата, има цел да обезбеди комбинирани содржини, односно станбен и […]