Вести Македонија Ударни вести

Грчки документи за историјата на Османлиска Македонија-ново издание на Државниот архив

  Државниот архив ја насочува издавачката дејност кон поддршка на дела кои со својата содржина отвораат нови научноистражувачки предизвици за истражувачите и историчарите. Меѓу последните изданија на Државниот архив кое неодамна беше публикувано е делото „Грчки документи за историјата на османлиска Македонија  (крај на XIX и почеток на XX век)“ од проф. д-р Димитар Љоровски. Овој […]

Вести Македонија Ударни вести

Наскоро дигитализација на весникот “Нова Македонија”

    Државниот архив-Одделение Охрид е една од ретките институции што во оригинална форма ги поседува изданијата на дневниот весник “Нова Македонија” и тоа од периодот од 1959 година, па до 1974 година.           “Овие примероци на весникот “Нова Македонија” се од големо значење за нашата историја и за нашето минато, […]

Алтернатива Настани Ударни вести

Архивско богатство: Нови каталози за историјата на Скопје, Тетово и Штип

  Во рамките на издавачката дејност, Државниот архив објави три каталози наменети за изложбите „Скопска градска општина“, „Документарното богатство на тетовскиот Архив“ и „Документарното богатство на Архивот во Штип“.   Државните архиви имаат различни улоги во општеството, но неизбежни се оние кои велат дека тие се чувари на меморијата, културни институции и инструменти за добро […]