Вести Изјави Македонија

Ангелоски: Излезот од кризата е во нови инвестиции, иновации и претприемништво

  Во нашата земја се уште треба да се инвестира во развој на претприемништвото бидејќи тоа ќе да придонесе во развој на економијата и ќе креира решенија за надминување на предизвиците со кои се соочуваме меѓу кои и актуелните поврзани со енергетската криза,  истакна претседателот на Сојузот на стопански комори на Македонија Трајан Ангелоски во […]

Вести Македонија Ударни вести

Комората на геодети и Градежениот факултет потпишаа Меморандум за соработка

  Комора на трговски друштва за геодетски работи потпиша Меморандум за соработка со Градежен факултет при универзитет “Св. Кирил и Методиј” Скопје, со што се официјализираше долгогодишната успешна соработка која ја негуваат двете институции, но и се продлабочува, а се со цел унапредување на геодетската дејност во нашата државата. Меморандумот за соработка потпишаа м-р Никола […]

Вести Македонија Ударни вести

Ангелоски во Белград: Големи можности за градежните компании и за развој на туризмот

  Засилување на економската соработка меѓу деловните ентитети од нашата земја и од Белград со цел унапредување на економската соработка беше фокусот на средбата на Претседателот на Сојузот на стопански комори Трајан Ангелоски и заменик-претседателот на Собранието на Град Белград, Игор Јовановиќ која се реализираше вчера во рамки на посетата на Србија. Со соседна Србија имаме […]

Вести Македонија Ударни вести

ССК: “Зелен Навигатор” промовира одржливи решенија за енергетската криза

  Делегација на Сојузот на стопански комори составена од претседателот Трајан Ангелоски, потпретседателот Орце Симов и членот на Управен одбор Сашо Дуковски, учествуваше на промотивна конференција на иницијативата „Зелен навигатор на Западен Балкан“ која се одржа во Бања Лука во организација на Владата на Република Српска, Министерството за европски интеграции и меѓународна соработка и Гарантниот […]

Вести Македонија Ударни вести

30 реномирани компании добија Сертификат за деловна успешност

  Триесет претпријатија од различни дејности го активираат Сертификатот за деловна успешност со што се потврдува дека имаат достигнато висока бонитетна оцена А и Б за 2021 година. Подигнувањето на официјалниот документ беше организирано на настан во Сојузот на стопански комори на Македонија, а сертификатите ги врачија претседателот на Сојузот, Трајан Ангелоски и косопственик на „Таргет Груп“ […]

Вести Македонија Ударни вести

ССК на првата регионална конференција „Без предрасуди, само бизнис“

  Сојузот на  стопански комори на Македонија учествуваше во првата регионална конференција „Без предрасуди, само бизнис“ која се одржа во Белград во организација на „Пословни дневник“. Настанот имаше за цел да  поттикне унапредување на соработката меѓу стопанските комори и претставниците на бизнис заедницата од земјите од Западен Балкан како и да утврди заедничките можности за […]

Вести Македонија Ударни вести

За конкурентна економија потребни се стручни вештини и зелени иновации

  Четирите центри за извонредност на стручно образование и обуки за зелени иновации, формирани во Скопје, Грац – Австрија, Васа – Финска и Лерија- Португалија придонесуваат во создавање на квалификуван кадар, меѓу младите и веќе вработените за прилагодување кон нови технологии и зелена транзиција, процес од кој зависи конкурентноста на бизнисите и економијата, беше истакнато […]

Вести Македонија Ударни вести

Воспоставување на брза лента на границите за туристичките автобуси во рамки на „Отворен Балкан“

  Претседателот на Сојузот на стопански комори, Трајан Ангелоски  и претседателот на Туристичко-угостителската комора, Аркан Керим беа дел од самитот „Отворен Балкан“ кој се одржа во Охрид, како настан од голема важност на кој присуствуваа највисоки државни претставници од нашата земја, Албанија, Србија кои се дел од  Црна Гора и Босна и Херцеговина, како и […]

Вести Македонија Ударни вести

„Ден на полето 2022“: Домашно производство на храна за заштита од недостиг и од високи цени

  Во услови на криза која сериозно ги нарушува ланците на снабдување со основните прехранбени производи, негативното влијанијата на климатски промени и на воениот конфликт од исклучителна важност е домашното производство на храна, кое ќе овозможи достапност на потребните производи по најповолни цени, констатираа учесниците на традиционалниот настан „Ден на полето 2022“ кој се одржа […]

Вести Македонија Ударни вести

Бизнисите да реагираат претприемачки, институциите да обезбедат поддршка

  Ситуацијата во која се наоѓаат бизнисите е исклучително тешка и неизвесна, економските оператори немаат резерви со кои би можеле да ја одржуваат нарушената ликвидност, бидејќи кризата со која се соочуваме трае многу долго, а предизвиците се надоврзуваат еден на друг. За да се постигне баланс и надминување на предизвиците деловните субјекти мора да реагираат […]