Вести Изјави Македонија Топ теми Ударни вести

Пендаровски: Брисел треба да истапи и директно да ни каже – ова е нашиот план за вас!

  Претседателот Стево Пендаровски се обрати на официјалната воведна сесија на високо ниво „Што после војната во Украина?“ на Преспа форум за дијалог, што од 16 до 18 јуни се одржува во Охрид на тема „Градење на иднината на Западниот Балкан во современата европска безбедносна архитектура“.     „Сега е замрзнато мислењето дека политиката на […]

Вести Изјави Македонија Ударни вести

Џафери од Преспа: Ја промовираме соработкатата на едно пошироко ниво

  “Преспа Форумот за Дијалог неслучајно се нарекува по Преспа и неслучајно се одржува во Охрид. Овие две места имаат голема симболика за нас, мала држава со „големите“ балкански проблеми, затоа што тука се бетонира нашата меѓуетничка кохезија, меѓутоа и општествена кохезија за евроатлантската иднина со конкретен, опиплив продукт. Пред сѐ, мирот и релаксацијата на […]

Вести Македонија Ударни вести

Преспа форум: Регионот да се обедини во борбата против стереотипите, дезинформациите и корупцијата

  Министерот за правда Бојан Маричиќ од првата панел-дискусија, „Преспа форум дијалог“ кажа дека е потребно поголема регионална соработка и обединување во борбата против стереотипите, дезинформациите и корупцијата. Според Маричиќ, овие проблеми се присутни во сите земји од нашиот регион и затоа фокусот треба да биде ставен на поблиска соработка. Тој во својот говор се […]