Вести Македонија Ударни вести

Сеизмолошката служба слави 64 години од своето постоење

  Почетоците на самостојна сеизмолошка служба во нашата земја датираат од 1.јули, 1957 година, кога е формирана Сеизмолошката станица во Скопје, како установа при Универзитетот во Скопје, основана на предлог на македонската влада.         Сеизмолошката опсерваторија при Природно-математичкиот факултет на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје, согласно со „Законот за учество […]