Вести Свет Став

Албанците треба да работат две децении повеќе од порано за да си купат свој дом – Нертила Махо

  Сегашниот систем е граден со децении и потребен е целосно различен пристап од сите, почнувајќи од највисоките инстанци. Зборуваме за пристап каде институциите на прво место ќе го ставаат јавниот интерес пред сè друго. Да се има куќа во Албанија сега е повеќе сон отколку реалност. Зголемените цени на домовите се отежнителна околност за […]

Вести Колумна Свет Став Текстови

Албанија: Бродот кој сите сакаат да го напуштат – Нертила Махо

  Граѓани, бегалци, мигранти, веќе не ни е важно – се чини дека никој не гледа светла иднина за себе во Албанија. Околу 300-тата година пред нашата ера, речиси 6.000 илирски борци избегале од земјата по убиството на кралот Клити од страна на Александар Македонски. Се иселиле во местото наречено Кафиристан (денешен Нуристан), местото каде што се […]

Вести Свет Став Ударни вести

„Ракија, лук и лимон“: Како лажните вести загрозија човечки животи во Албанија

  Вистинскиот проблем беа ненаучните и неосновани тврдења кои почнаа да циркулираат на повеќе интернет страници во првите месеци од пандемијата. Можевте лесно да најдете лажни вести за тоа како од КОВИД-19 може да се лекувате и дома, со ракија! Во време кога светските фармацевтски гиганти беа во меѓусебен натпревар и во трка со времето […]