Алтернатива Настани

„Чешки филмски експеримент – два, нула, два, два“ во Куршумли ан

  Куршумли ан, 19-24 август, Земја во фокус: Чешка  „Чешки филмски експеримент – два, нула, два, два“ Време на промени, историски и политички превирања, пандемии, научни откритија, експерименти, авантури – теми што ги обработуваат најновите чешки документарни филмови, поради што оваа година решивме програмата „Земја во фокус“ да биде посветена на Чешката Република. Интересен е […]

Алтернатива Настани

Три децении фестивал „ОРО БЕЗ ГРАНИЦИ“

  На 16 и на 17.09.2021 година во Куршумли ан ќе се одржи јубилејното триесетто издание на фестивалот „Оро без граници“ на кој ќе настапат играорците од Детскиот културен центар „Карпош“. Својот 30 годишен јубилеј „Оро без граници“ го одбележуваше низ целата година со различни активности, како ликовниот конкурс на тема „Оро без граници – […]

Алтернатива Настани

Мултимедијална поетска ноќ во Куршумли ан

  Во сабота и на 14 септември, во Куршумли Ан, ќе се одржи манифестацијата „Мултимедијална летна ноќ“, во рамки на одбележување на 30 години независнот на нашата држава, со почеток во 21 часот. Мултимедијалната ноќ ќе го долови духот на филмот, музиката, поезијата, ликовната уметност, животот и творештвото на Блаже Конески, Кочо Рацин и Петре […]

Алтернатива Настани

Скопско лето 2021: Концерт „ВОДА“ во Куршумли Ан

  Во рамки на манифестацијата „Скопско лето“ 2021 ќе се одржи концерт под наслов „ВОДА“.   Давор Јордановски – клавијатури, Александар Секуловски – тапани, Оливер Спасовски – бас, Александар Јовевски – кавал/тамбура, Борче Кузмановски – клавијатури, Сања Шуплевска – виолина, Маја Кастратовиќ – пијано Орце Ицковски – фагот.   Концертот ќе се одржи согласно протоколите […]