Вести Македонија Ударни вести

Први процедури на аблација на преткоморна фибрилација изведени на УК за Кардиологија

  Во периодот од 7 до 8 октомври 2021 година на УК за Кардиологија, за првпат во Република Северна Македонија беа направени процедури на радиофреквентна аблација на преткоморна фибрилација со помош на 3Д мапинг систем од страна на експерти аритмолози-електрофизиолози, со сто отстотна успешност.       Медицинскиот термин преткоморната фибрилација (ПФ), всушност претставува аритмија […]

Вести Македонија Ударни вести

На Кардиологија досега се изведени 100 ТАВИ процедури

  На УК Кардиологија досега се изведени стотина ТАВИ процедури, едни од најкомплексните во интервентната кардиологија. Оваа нова метода опфаќа минимално инванзивна нехируршка имплантација на аортни залистоци, кај пацинети кои имаат стеснување на аортниот залисток. Министерот за здравство д-р Венко Филипче, денеска посети пациенти на Клиниката кај кои е извршена методата ТАВИ, и за нивната […]