Вести Колумна Став Текстови

„Мајтап“ амандманите се шлаканица за парламентарната демократија – Светомир Шкариќ

  Во законодавниот дом е блокирано донесувањето на дваесетина закони преку илјадници амандмани поднесени од страна на опозицијата. Не станува збор за опструкција на законодавниот процес (filibustering), како што се зборува, туку за блокада на постапките за донесување на законите (blockade), непозната во парламентарната демократија. Блокадата на законодавниот процес е противуставна категорија, со потенцијал да […]