Вести Македонија Став

Клетников Градот има смисла само ако ги одразува потребите на своите граѓани!

  Дали и колку градовите им служат на интересите на своите граѓани (демократија) или на елитите кај кои се концентрира капиталот (авторитарност)? Во својот „Ѓаволов речник“, познат по луцидната зајадливост, американскиот писател Емброуз Бирс метрополата ќе ја дефинира како „упориште на провинцијализмот“. И додека академските елити нѐ убедуваат во општите придобивки од урбанизацијата во однос […]

Вести Колумна Став Текстови

Нихилизам – зошто сѐ повеќе (не) веруваме во ништо? – Филип Клетников

  Цивилизацијата би можела да се дефинира како глутница која има рационална потреба да ги легитимира и образложи своите колежи, грабежи и узурпации. Иако, човечкото општество по својата диференцираност, непровидност и корумпираност е многу поблиску до социјалните системи на инсектите, поточно до мравјалниците. Нихилизам (наспрот)и анархизам Ако има два збора кои се страшило за општествениот […]