Вести Македонија

Соработка помеѓу Сеизмолошката опсерваторија-Скопје и Општина Дебар

  Раководителката на Сеизмолошката опсерваторија при Природно – математичкиот факултет во Скопје, проф. д-р Драгана Черних придружена од д-р Катерина Дрогрешка и Љубчо Јованов, остварија официјална средба со Градоначалникот на Општина Дебар, д-р Хекуран Дука.         На средбата беше потпишан Меморандум за соработка и беа договорени идните активности и проекти за едукација […]

Вести Македонија Ударни вести

Драгана ЧЕРНИХ: ДЕНЕС СЕ СЕЌАВАМЕ – 58 години од катастрофалниот земјотрес во Скопје

  Денеска, 26 јули 2021 година, се навршуваат 58 години од катастрофалниот земјотрес што го разурна градот Скопје.         Точно во 5 часот и 17 минути градот за миг престанал да живее. Од земјотресот со јачина од 6.1 степен според Рихтеровата скала и интензитет од IX степени според Европската макросеизмичка скала, загинаа […]