Вести Македонија Ударни вести

Нов артроскопски столб за Клиниката за ортопедски болести

  Министерот за здравство д-р Фатмир Меџити денеска беше во работна посета на ЈЗУ Универзитетска Kлиника за трауматологија, ортопедски болести, анестезија, реанимација и интензивно лекување и Ургентен центар кадешто оствари средба со менаџментот и вработените на установата.   Министерство за здравство за Клиниката за ортопедски болести набави нов артроскопски столб наменет за пациентите.     […]

Вести Македонија Топ теми Ударни вести

На ТОАРИЛУЦ за првпат беше изведена трансплантација на лигамент од починат донор

  На Клиниката за Ортопедски болести при ТОАРИЛУЦ Скопје, вчера за првпат беше изведена трансплантација на лигамент од починат донор. Млад 34 годишен пациент со сериозна повреда на десното колено, доби мекоткивен графт експлантиран од починат донор. Операцијата која траеше неколку часа на Клиниката за Ортопедија  ја изведе ортопедскиот хирург д-р Алан Андоновски заедно со неговиот […]

Вести Македонија Топ теми Ударни вести

Успешно изведена операција на 17-годишно момче со коска од починат донор

  На Клиниката за ортопедија при ТОАРИЛУЦ беше оперирано 17 годишно момче со тумор на десната подлактица, информираат од Министерството за здравство.  Тимот хирурзи под раководство на проф д-р Милан Самарџиски го отстрани во целост туморот од долниот крај на радиусот и го замени со коска од починат донор. Ова е прва операција од ваков […]

Вести Македонија Ударни вести

Трајановски: Имплементирани се 3 туморски протези на колено и трансплантација на коскено ткиво

  Министерот за здравство д-р Венко Филипче денеска ја посети Клиниката за ортопедија, по повод месецот на остеосарком. На Клиниката за ортопедски болести годишно се оперираат околу 150 случаи на малигни неоплазми на различни делови од мускулно скелетниот систем. Од почетокот на годинава до сега се оперирани 16 пациенти. Најголем дел од коскените саркоми се […]