Алтернатива Настани

Промовирана книгата „Славе Ѓорѓо Димоски во книжевната критика“

  Општина Охрид, како издавач, заедно со авторот, професор д-р Димитар Пандев, денеска во Охрид, пред големиот аудиторум во свечената сала на локалната самоуправа, ја промвираа книгата „Славе Ѓорѓо Димоски во книжевната критика“ .   Приредувачот на познатата едицијата од досега 8 издадени наслови, Митре Вељаноски, на настанот му даде поширока, не само книжевна димензија, […]

Алтернатива Вести Македонија Настани

Македонците од Хрватска ги одбележуваат “Деновите на мајчиниот јазик”

  Во рамките на одбележувањето на “Деновите на мајчиниот јазик”, Македонското културно друштво “Илинден” од Риека, заедно со Хрватското книжевно друштво, утре од 18,30 часот, во просторитте на друштвото “Илинден” во овој хрватски приморски град, организираат посебна манифестација во чест на Гиакоми Скоти, голем промотор на македонскиот, хрватскиот и италијанскиот јазик. -Хрватското книжевно друштво, по […]

Алтернатива Вести Македонија Настани

Во Црвена Вода одбележана годишнината од издавањето на Манифестот на македонскиот народ

  Во историското село Црвена Вода, општина Дебрца, денеска, со пригодна свеченост и народен собир,  одбележана е 79-годишнината од издавањето на Манифестот на ГШ на НОВ и ПОМ, на овој ден, во  1943 година. Овој документ, првиот печатен на македонски јазик, во тогашната партизанска печатница, по своето историско значење е еднаков на Крушевскиот манифест, бидејќи […]

Алтернатива Настани

Христо Петрески за јубилејот 75 години ДПМ: Белег на новата македонска државност и опстојба

  Друштвото на писателите на Македонија, со самиот датум на формирање – 13 февруари 1947 година, со неговиот прв претседател, Блаже Конески, но и остатантите први членови: Васил Иљоски, Славко Јанески, Блаже Конески, Ристо Крле, Владо Малески, Димитар Митрев, Иван Точко, Коле Чашуле и Ацо Шопов, несомнено, е еден од главните белези на новата македонска […]

Алтернатива Вести Македонија Настани

Поетска ноќ во Велестово од 19 до 21 август

  Традиционалната манифестација “Поетска ноќ во Велестово”, по 34 пат, од 19 до 21 август, ќе се одржи на неколку локации во питоресткното, надезерско село Велестово, а со некои содржини и во Охрид.     Во програмата се предвидени три поетски читања, на кои ќе учествуваат десетина поети од земјава и од странство. Ќе биде […]

Алтернатива Настани

Биљана Драгичевиќ-Пројковска и Исмет Аземи – АКТЕРИ НА “ЕВРОПА 2022”

  Со свечена церемонија на доделување на наградите, синоќа во Ресен, во атрактивниот амбиент во Сарајот, заврши јубилејното, 20-то издание, на Интернационалниот театарски фестивал “Актерот на Европа – 2022”.     Како што е познато, овој фестивал започна летото 2003 година, кога Европскиот парламент го прогласи Препанското езеро за Меѓуграничен европски парк, меѓу Македонија, Грција […]

Алтернатива Вести Македонија Настани

Со “културен натпревар” во Пустец, македонците од Албанија се спротивставија на софиската асимилаторска активност

  Официјална Софија, во потрага по Бугари надвор од нивната страна, ја протега долгата рака не само до Македонија, туку и преку Македонија, во соседна Албанија. Со попустливоста на властите, Бугарите се и уставна категорија во Албанија, како што, впрочем, се и Македонците, кои имаат и своја општина во Пустец, од 9 етнички чисто македонско […]

Алтернатива Вести Македонија Настани Ударни вести

Богојављенски собир на светската хуманистичко – интелектуална елита во Охрид

  На 18 јануари, во Охрид, воочи на денот – верски христијански православен празник Водици – Богојављение, со почеток од 13 часот, ќе се одржи Интернационална онлајн конференција: “Цивилизација на љубовта и Носталгија за соединување”, како дел од Охридската школа за хуманизам – од средниот век до денес во Европа и светот, организирана од Светската […]

Алтернатива Настани

Половина век „Љубански илинденски иселенички средби”

  На 1 и 2 август, во преспанското село Љубојно, ќе се одржат 48-те, по ред, „Љубанските илинденски иселенички средби“, кои, во изминатиов речиси половина век, израснаа во значајна иселеничка манифестација не само за Љубојно и Преспа, туку и земјата во целина, со силен одек во македонската дијаспора. Средбите се дел од Илинденските чевствувања, слободарскиот […]