Алтернатива Настани

Промоција на книгата “Нико Зупанчич и Македонија во 1903” од Виктор Габер

    Државниот архив и Дипломатскиот клуб денеска ја промовираа студијата “Нико Зупанич и Македонија во 1903 година” од амбасадорот, Виктор Габер.   Словенецот, Нико Зупанич е научник во областа на антропологијата, етнографијата и историјата, кој докторирал во Виена токму во 1903 година и кој, меѓу другото, се занимавал и го проучувал поширокиот третман на […]

Алтернатива Вести Македонија Настани Ударни вести

Документи за Прилеп и Крушево од Илинденскиот период

    Државниот архив и општина Крушево во чест на Илинден првпат ќе презентираат документи и фотографии од илинденскиот период, кои ја потврдуваат бескомпромисната борба на македонскиот народ за создавање на својата сопствена држава.   Ќе бидат прикажани документи од архивските фондови како: „Околиска управа –Прилеп (1869 – 1912)“, „Општинска управа – Прилеп (1869 – […]