Алтернатива Вести Македонија Настани

Даут пашин амам: “Согорување” од Ордан Петлевски

  На денешен ден е роден Ордан Петлевски (Прилеп, 24 август 1930 – Загреб, 22 јануари 1997), македонски сликар. Една од клучните фигури на современата македонска и хрватска ликовна уметност.   По дипломирањето на Академијата за применета уметност во Загреб, во 1955 година живеел во Хрватска, каде продолжил на специјализација кај хрватскиот уметник Крсто Хегедушиќ […]