Алтернатива Настани

Изложба на слики од Никола Мартиноски во Даут Пашин-амам

  Изложба на слики од Никола Мартиноски во Националната галерија Даут Пашин-амам     Никола Мартиноски (Крушево, 18.08.1903 – Скопје, 7.2.1973) Дипломирал на Училиштето за убави уметности во Букурешт, Романија во 1927 година, како најдобар студент на генерацијата. По студиите тој за кратко останал во Скопје, а потоа заминува за Париз. Во 1927-1928 престојува во […]

Алтернатива Настани Ударни вести

Даут-пашин амам: Изложба на академик Васко Ташковски

  НУ Национална галерија на Република Северна Македонија има особена чест и задоволство да ја најави ретроспективната изложба на академик Васко Ташковски, водечки претставник на надреализмот, фантастичното сликарство, еколошките и космичките теми во македонската ликовна уметност, со широка афирмација на Балканот, во Европа и светот. Според повеќето современици, придонесот на Васко Ташковски во современата македонска […]

Алтернатива Вести Македонија Настани Ударни вести

70 Години од свеченото отворање на првата Поставка во Националната галерија

  На 9 септември 2021 година, во објектот Даут пашин амам, во 20 часот ќе се отвори изложбата со наслов „70 години од првата Национална поставка” (1951-2021), изложба организирана по повод 70 години од свеченото отворање на првата Поставка во Националната галерија. На изложбата ќе бидат застапени повеќе од 100 автори, со околу 150 ликовни […]

Алтернатива Вести Македонија Настани

Даут пашин амам: “Согорување” од Ордан Петлевски

  На денешен ден е роден Ордан Петлевски (Прилеп, 24 август 1930 – Загреб, 22 јануари 1997), македонски сликар. Една од клучните фигури на современата македонска и хрватска ликовна уметност.   По дипломирањето на Академијата за применета уметност во Загреб, во 1955 година живеел во Хрватска, каде продолжил на специјализација кај хрватскиот уметник Крсто Хегедушиќ […]