Алтернатива Вести Настани Свет

Почина Јон Карамитру, Балканска театарска легенда

  По кратко боледување, во Букурешт почина Јон Карамитру (79), балканската театарска легенда, прв министер за култура на Романија по падот на Чаушеску, соопшти Светската академија на хуманизмот од Охрид. Неговата исклучително богата театарска и филмска биографија, како актер и режисер, ќе остане во аналите на европеизацијата на Балканот, бидејќи на негова иницијатива беше формирана […]