Вести Македонија Ударни вести

Над 400 поими и дефиниции за родова еднаквост достапни и на македонски јазик

    Од денеска на македонските граѓани им се достапни повеќе од 400 поими и нивните дефиниции од терминологијата за родова еднаквост. Европскиот институт за родова еднаквост (ЕИГЕ) ги преведе Поимникот и Речникот кој ги содржи сите синоними и сродни концепти и на македонски јазик. Целта на Поимникот и Речникот со македонски зборови е заедничко […]