Алтернатива Настани

Кинотека: Смешната страна на тоталитаризмот, со и без мустаќи на Јиржи Менцл

  РЕТРОСПЕКТИВА НА ФИЛМОВИТЕ НА ЈИРЖИ МЕНЦЛ   Од 1 декември (четврток) до 11 декември (сабота) – Кинотеката, во соработка со Амбасадата на Чешката Република – организира голема рертоспектива на легендарниот чешки режисер и глумец Јиржи Менцл (Jiří Menzel). Оваа ретроспектива ќе биде отворена со филмот СТРОГО КОНТРОЛИРАНИ ВОЗОВИ (Ostře sledované vlaky / Closely Observed […]

Алтернатива Вести Македонија Настани Ударни вести

Јубилејна АЛКАЛОИД изложба во Музејот на град Скопје

  Научно-истражувачката дејност и контролата на квалитетот во „Алкалоид“ се постулати на кои отсекогаш им се посветувало големо внимание.         Под водство на Трајче Мукаетов, во 1974 година, бил основан Електронскиот центар на „Алкалоид“, кој бил прогласен за водечки компјутерски центар во Македонија.         Триесет години подоцна, во 2007 […]