Вести Македонија Ударни вести

МОН: платите на наставниците од овој месец се зголемуваат за 15%

  Платите на наставниците и на другите вработени во основните и средните училишта продолжуваат да се зголемуваат. Како резултат на заложбата за создавање квалитетно образование кое се темели на мотивирани наставници, министерот за образование и наука Јетон Шаќири и претседателот на Самостојниот синдикат за образование, наука и култура, Јаким Неделков потпишаа спогодба која предвидува зголемување […]

Вести Македонија Ударни вести

МОН: Со обуки ги јакнеме професионалните компетенции на наставниците

  Еден од трите аспекти на образовниот систем во кои вложува Министерството за образование и наука, заедно со другите надлежни институции и со поддршка од меѓународните партнерски организации, покрај инфраструктурата и наставните програми и учебници, е наставниот кадар. Во таа насока, интензивно се работи на подигнување на мотивацијата на наставниците преку обезбедување на повисоки плати, […]

Вести Македонија

Награди за наставниците на проектот за меѓуетничка интеграција во средното образование

  Шеесет и двајца наставници од осум градски средни училишта денеска добија признанија и награди од Градот Скопје за нивниот придонес и активно учество во унапредувањето на меѓуетничката интеграција во образованието преку редовна реализација на заеднички наставни часови со ученици кои учат на различни наставни јазици. Признанијата и наградите на просветните работници им ги додели […]

Вести Македонија Ударни вести

Врачени решенија на 26 наставници во Општина Чаир

  Градоначалникот на Општина Чаир, Висар Ганиу денеска им ги додели одлуките за решенија на 26 наставници од 8 училишта во Општина Чаир – „Хасан Приштина“, „Лирија“, „Јашар Беј Шкупи“, „Васил Главинов“,„7 Март“, „Имри Елези“ и „Исмаил Ќемали“, но и училиштето за возрасни „Макаренко“. Ганиу при тоа истакна дека како градоначалник и институцијата што тој ја […]

Алтернатива Вести Македонија Настани

ЕДУИНО амбасадори: Oдбележување на Интернационалниот ден на наставникот

  ЕДУИНО ја зголеми својата заедница на амбасадори – првата инцијатива за афирмација на најпосветените наставници кои учествуваа во развојот на Едуино платформата во нашата земја.     Концептот ЕДУИНО амбасадори подразбира креирање група од најпосветени наставници кои се препознаени на национално ниво, како пример за наставник кој придонесува во развој и ко-креирање на дигитални […]