Вести Изјави Македонија Топ теми Ударни вести

Лога: Спречување на застарување на судските предмети преку одложувања на судските процеси

  Министерот за правда Кренар Лога излезе со реакција на својот официјален ФБ профил, по повод случајот „Титаник 2″. “Веднаш по стапувањето на функцијата министер за правда, испратив дописи до Судскиот совет, Советот на јавни обвинители и Јавното обвинителство на 14 март 2023 година, каде предупредив и побарав поефикасно и навремено преземање мерки, со цел […]

Вести Македонија Ударни вести

ЗНМ публикација: Упатство за етичко и професионално информирање за теми од судството

  Известувањето за судските процеси е една од најтешките теми за покривање и следење од страна на новинарите. Не поради обемот на самиот настан, туку поради одговорноста како еден сензитивен процес да се пренесе на транспарентен и непристрасен начин до јавноста. Новинарите, при известувањето за судската постапка, неопходно е да има знаење за судските процеси […]

Вести Македонија Ударни вести

Тупанчески: Судењата од далечина стануваат реалност

  Министерот за правда Никола Тупанчески присуствуваше на Меѓународната конференција за дигитализација на судството која се одржа во Охрид на тема ,,Придобивките од 4-та индустриска револуција како механизам за враќање на довербата на судството”. Конференцијата се одржа под покровителство на претседателот на државата Стево Пендаровски а домаќин е Министерството за правда. Министерот Тупанчески во своето […]

Вести Македонија Ударни вести

Маричиќ: Со новиот буџет финансиски и кадровски се зајакнува судството

  Министерот за правда Бојан Маричиќ во обраќањето на презентацијата на „Функционалната анализа на основните судови и планот за подобрување на основните судови во Република Северна Македонија“, која ја изработи Центар за правни истражувања и анализи, со поддршка на Британската aмбасада, кажа дека во буџетот за следната година се планираат повеќе финансиски средства за судовите. […]