Вести Македонија Ударни вести

Се запира впишување на националноста во матичните книги на родени, венчани и умрени

  Уставниот суд на седница одлучи да поведе постапка за делови од три члена од Законот за матична евиденција во кои е содржан зборот „националност” во изводите за родени, венчани и умрени. Имено, Судот изрази сомнеж во уставноста на членот 4 став 1 точка 2 во делот националност, членот 11 став 1 точка 1, во […]

Вести Македонија Топ теми Ударни вести

Уставниот суд го поништи Упатството за водење на матични книги

  Уставниот суд на вчерашната седница, донесе одлука да го поништи Упатството за изменување и дополнување на упатството за начинот на водење, заштита и чување на матичните книги и списи, издавање на изводи, уверенија, преписи и копии врз основа на матичните книги, водење постапка и составување на записник за најдено дете, обновување на уништени, оштетени […]

Вести Македонија Ударни вести

Штрајк на Управата за водење на матични книги

  Независниот синдикат на управата за водење на матични книги најави дека од утре вработени во управата стапуваат во штрајк, со барање за донесување на колективен договор на ниво на работодавач, усогласување на платите согласно покачувањата на минималната плата и линеарно покачување на платите на сите вработени во управата. Истовремено, бараат унапредување, односно добивање на соодветни […]