Вести Македонија Топ теми Ударни вести

Ковачевски: Македонскиот јазик е столб на нашиот народ

  Претседателот на Владата, Димитар Ковачевски упати телеграми со честитки по повод Денот на македонскиот јазик – 5 Мај, до Филолошкиот факултет „Блаже Конески“ во Скопје, како и до Институтот за македонски јазик „Крсте Мисирков“ во Скопје. Владата на Република Северна Македонија во 2019 година, овој ден го прогласи за Ден на македонскиот јазик во […]

Алтернатива Вести Македонија Настани Ударни вести

Музика, светлосни проекции и филм на кирилица по повод 5 Мај, Денот на македонскиот јазик

  По повод 5 Мај, Денот на македонскиот јазик, в петок ќе се одржат повеќе културни настани во организација на Министерството за култура преку кои ќе се одбележи овој значаен ден.  Во Музејот на македонската борба, во 18:00 часот, концерт ќе одржи Музичката младина на Македонија, која годинава одбележува јубилеј – 60 години од формирањето. […]

Вести Македонија Статуси Топ теми Ударни вести

Ковачевски: Македонскиот јазик е во сржта на македонскиот идентитет и посебност

  Премиерот Димитар Ковачевски, преку социјалните мрежи се обрати по повод Денот на македонскиот јазик, 5-ти мај. “5 мај е Денот на македонскиот јазик. Денеска им оддаваме почит на сите оние кои го создавале писмениот, литературен, стандарден македонски јазик.   Нашиот долг кон идните генерации е да го негуваме и да го шириме. Македонскиот јазик […]