Вести Македонија Топ теми Ударни вести

МП од турските власти побара Палевски да биде задржан во притвор поради екстрадиција

  Министерството за правда од надлежните турски власти побара Љупчо Палевски да биде задржан во притвор поради екстрадиција се до завршувањето на постапката. Очекуваме од Република Турција веднаш да постапи по нашето барање, информираат од Министерството за правда. “Министерството за правда денеска во 09:20 часот доби официјално известување од Интерпол, дека лицето Љупчо Палевски, баран […]

Вести Македонија Ударни вести

Децата во посета на Министерството за правда

  По повод 20 Ноември-Светскиот ден на детето, учениците од ООУ “25 Мај “-Ченто, ООУ “Гоце Делчев” – Центар  и децата на вработените во Министерството го посетија Министерството за правда и се запознаа со начинот на работа и функционирањето на оваа институција. Министерот за правда Кренар Лога ги прими децата во својот кабинет, им даде […]

Вести Македонија Топ теми Ударни вести

Потполно ослободување за казна затвор до 6 месеци, нема амнестија за тешки кривични дела

   Текстот на законот кој беше усвоен  на минатата владина седница беше усогласен и даден на мислење, по што Владата даде зелено светло на денешната седница и ќе биде доставен во Собранието.   Со овој закон се уредува ослободување на казна затвор на лица осудени со правосилна пресуда на казна затвор за кривични дела пропишани […]

Вести Македонија Ударни вести

МП ќе врши надзор над системот за електронска распределба на предметите во ЈО

  Министерството за правда ќе врши надзор над системот за електронска распределба на предметите во јавните обвинителства. Предлог Законот за дополнување на Законот за јавното обвинителство ќе се објави на ЕНЕР. Донесувањето на Закон за дополнување на Законот за јавно обвинителство произлегува од потребата за зајакнувањето на механизмите за електронска распределба на предметите во јавните обвинителства и со […]

Вести Македонија Ударни вести

Уставен поведе постапка по две иницијативи поднесени од Министерството за правда

  Уставниот суд поведе постапка по две иницијативи поднесени од Министерството за правда. Станува збор за предметите У.бр.104/2023 во кој е оспорено Упатството за изменување и дополнување на Упатството за спроведување на одлуката за методологија за управување со ликвидносниот ризик и предметот У.бр.108/2023, во кој е оспорен Правилникот за содржината на студиските програми.  Судот во оваа фаза од […]

Вести Македонија Топ теми Ударни вести

Министерството за правда подготви нов закон за амнестија

  Министерството за правда го подготви предлог Законот за амнестија  со кој се овозможува ослободување и намалување на затворски казни за лесни кривични дела.Се очекува тој да биде усвоен на наредната седница на Влада. Предлог законот беше доставен и до координаторите на пратеничките групи во Собрание кои треба да дадат свои забелешки и сугестии. Целта […]

Вести Македонија Ударни вести

Пропусти на Судскиот совет, констатира Комисијата за надзор на функционалноста на АКМИСот во судовите

  Комисијата за надзор на функционалноста на Автоматскиот компјутерски систем за управување со судските предмети (АКМИС) на Министерството за правда по извршениот надзор во неколку судови во државата, констатирала повеќе пропусти. Комисијата за надзор на функционалноста на АКМИС во судовите изврши надзор во четири основни судови во државата, Берово, Крушево, Кратово и Куманово при што […]

Вести Македонија Топ теми Ударни вести

Кренар Лога испрати писмен допис до Судскиот совет

  Министерот за правда Кренар Лога испрати писмен допис до Судскиот совет на Република Северна Македонија, во кој се бара советот да постапи согласно законските надлежности во врска со мислењето дадено од страна на Институтот  за социолошки и политичко-правни истражувања – Скопје, за судијата Снежана Манев повторно да има право да полага психолошки тест за […]

Вести Македонија Ударни вести

Министерство за правда го бара на увид Записникиот од Судскиот совет

  Министерството за правда со голема загриженост ги следи настаните во Судскиот совет. И покрај тоа што Судскиот совет е самостоен и независен орган кој треба да ја обезбеди самостојноста и независноста на судската власт, она што во моментов се случува во голема мера ќе влијае на натамошната доверба на граѓаните во судството. Заради добивање […]

Вести Македонија

Предлог Закон за управување со конфискуван имот и одземени предмети во кривична постапка

  Министерот за правда Кренар Лога оствари средба со директорот на Агенцијата за управување со одземен имот Дритон Небиу, на која се разговараше за новиот предлог Закон за  управување со конфискуван имот, имотна корист и одземени предмети во кривична и прекршочна постапка кој наскоро ќе влезе во владина процедура.        Со предложените измени […]