Вести Македонија Ударни вести

Пендаровски по повод Денот на отпорот на Ромите: Нема простор за кршење на човековите права, антициганизмот, дискриминацијата

  По повод 16 мај – Денот на отпорот на Ромите, претседателот Пендаровски ја упати следната порака: „Денеска се потсетуваме на 16 мај 1944 година, денот на храбриот отпор на Ромите за време на Втората светска војна. Овој датум го означува нивното спротивставување на идеологијата на нацистите, како и борбата за живот. Вооружени со чекани, […]