Алтернатива Вести Македонија Настани Ударни вести

Развој на архивистиката како наука во 21-от век

    Меѓународниот центар за архивско истражување (ИКАРУС), ја одржува својата 28-ма Конвенција во Париз насловена: “Приватните и јавните архиви во 21-от век”, на која учествува и директорот на Државниот архив, д-р Емил Крстески.         На оваа Конвенција, со која претседава претседателот на ИКАРУС, д-р Томас Аигнер, особено внимание им се посветува […]

Вести Македонија Ударни вести

Државниот архив и ИВЗ потпишаа Меморандум за соработка

  Директорот на Државниот архив, д-р Емил Крстески и претседателот на Исламската верска заедница на Република Северна Македонија, реис-ул-улема Хаџи Шеќир-ефенди Фетаи, потпишаа Меморандум за соработка.         Со потпишувањето на овој Меморандум се проширува меѓусебната соработка во научната, истражувачката, архивската и образовната дејност, што е во духот на отвореноста на Државниот архив […]