Вести Македонија Ударни вести

Родителите се должни во градинката да приложат потврда за здравствена состојба на детето

  Обврска на државата и на надлежните органи во состојба на прогласена епидемија е да ги преземаат сите потребни мерки за зачувување и заштита на здравјето на населението особено на децата. Министерството за труд и социјална политика информира дека по однос на препораките на Комисијата за заразни болести за прогласување на епидемија на територија на […]

Вести Македонија

Герасимовски: Нова градинка на две нивоа вцртана во новиот ДУП за Крњево 2

  Нова градинка на површина од 312 м2 на 2 нивоа ќе добие Крњево 2 според новиот ДУП – кој го донесе општинскиот совет на последната 26 Седница. Градинката ќе биде со развиена површина од 623 м2 на градежна парцела од 728 м2. Според важечкиот ДУП од 2012 година на оваа локација не е предвиден […]

Алтернатива Настани

Децата од градинката „Пролет“ во Карпош се дружеа со специјалците од ЕБР

  Денеска, децата од Јавната установа општинска детска градинка „Пролет“ – Карпош, на барање на установата, реализираа посета на базата на Единицата за брзо распоредување, во Полицискиот центар „Ѓорче Петров“.   Реализираната посета е согласно програмските определби на установата во рамки на кои е предвидено најмладите поблиску да се запознаат со дел од професиите, во […]

Вести Македонија Ударни вести

Герасимовски: Населбата Пролет ќе ја има најмодерната инклузивна градинка во државата

  Градоначалникот на Општина Центар Горан Герасимовски заедно со претседателот на Владата Димитар Ковачевски направи обиколка и увид во градежните работи на градинката „Пролет“ која е во изградба.     „Мило ми е што денеска сме овде од каде се испишува една нова приказна за дечињата од населбата Пролет и Маџир Маало. Градинката “Пролет” е […]

Алтернатива Настани

Одбележан патрониот празник на детската градинка ,,Гоце Делчев” во општина Илинден

  Со прекрасно продготвена приредба, пред поголем број гости, меѓу кои и градоначалникот на Општина Илинден, Александар Георгиевски, на свечен начин го одбележа 14-тиот патронен празник и 151 годишнина од раѓањето на Гоце Делчев.     Градоначалникот Георгиевски честитајќи им го патрониот празник на вработените, истакна дека градинката „Гоце Делчев“ уште од самото постоење претставува […]

Вести Македонија

Општина Центар започнува со изградба на детска градинка во Пролет

  Градоначалникот на Општина Центар, Горан Герасимовски, во денешното гостување на утринската емисија „Ја сакам Македонија“ на ТВ Сител, ги презентираше тековните општински активности, но и плановите за работа во претстојниот период. Герасимовски, покрај останатите проекти, ја спомена и новата градинка која ќе се гради во населбата Пролет, која воедно ќе биде и прва детска […]

Вести Македонија Ударни вести

Јакимовски: Технички пропусти при градбата на градинката се причина за падот на плафонот

  Градоначалникот на општина Карпош Стевчо Јакимовски утрово беше на увид во просториите на градинката „Мајски цвет“, клон „Јасмин“, во населбата Тафталиџе 2, каде што во текот на викендот паднал плафон од гипс картон во две простории, а во уште една е оштетен.           – Ја утврдуваме причината, Најверојатно се работи […]

Вести Македонија Став Ударни вести

Одлуката за утврдување реони за градинки во општина Карпош не може да важи за веќе запишани деца

  По најавата пренесена во медиумите, дека од 10 јуни од градинките во општина Карпош ќе треба да се отпишат сите деца што не живеат на територијата на оваа општина, до Хелсиншкиот комитет за човекови права се обратија повеќе родители, загрижени дека ваквата одлука негативно ќе влијае на нивните деца, од кои дел се со попреченост. Комитетот […]