Вести Македонија Ударни вести

Договорена потесна координација меѓу јавните обвинителства и финансиската полиција

  Јавниот обвинител Љубомир Јовески денеска оствари средба со директорот на Управата за финансиска полиција Горан Иванов со кого разговараше за потесна соработка и координација на дејствијата меѓу обвинителството и финансиската полиција во насока на обезбедување ефикасен кривичен прогон. На средбата присуствуваа и основниот јавен обвинител на Основното јавно обвинителство Скопје Гаврил Бубевски и заменикот […]

Вести Македонија Ударни вести

Кривични пријави против 2 физички и 1 правно лице за даночна измама

  Управата за финансиска полиција до Основното јавно обвинителство Скопје поднесе Кривична пријава против две физички и едно правно лице, поради постоење на основано сомневање за сторено кривично дело ДАНОЧНА ИЗМАМА по член 279-а став 2 и член 22  од Кривичниот Законик на Република Северна Македонија. Имено, пријавените физички лица, во својство на управител, односно овластен сметководител на […]

Вести Македонија Ударни вести

Финансова поднесе 3 кривични против физички и правни лица за даночно затајување

  Во изминатиoт период Управата за финансиска полиција во соработка со Државниот пазарен инспекторат, Управата за јавни приходи и Министерството за внатрешни работи, спроведе проверки во поголем број на правни субјекти, а во врска со спроведување на Одлуката за определување на највисоки цени за одделни производи во трговијата на мало бр. 41-3467/3 од 03.04.2023 година и Одлука за […]

Вести Македонија Ударни вести

Кривична пријава против 3 лица за злоупотреба на службена положба

  Управата за финансиска полиција до Основното јавно обвинителство за гонење на организиран криминал и корупција Скопје, поднесе кривична пријава против три физички лица и едно правно лице, поради постоење на основано сомнение за сторено кривично дело Злоупотреба на службена положба и овластување од член 353-в ст.5 вв став 1 од Кривичниот Законик, сторено кривично […]

Вести Македонија Ударни вести

Финансиска полиција со пријава против лице со лажни сертификати за ISO Стандарди

  Управата за финансиска полиција до Основно јавно обвинителство Скопје, поднесе кривична пријава против едно лице, во својство на ко-сопственик и управител на Друштво за техничка контрола и сертификација Еуро Церт ДОО увоз – извоз Скопје, во ликвидација, поради постоење на основано сомнение за сторени кривични дела Фалсификување исправа по член 378 став 1 и […]

Вести Изјави Македонија Став Ударни вести

Управа за финансиска полиција: Невистинити се изјавите на Русковска за побараните предмети

  Невистинити се изјавите на обвинителката Вилма Русковска дека од Управата за финансиска полиција барала конкретни 300 предмети и дека и се доставени само 30-тина предмети кои таа не ги ни барала, реагираат од Управата. Со Наредбата за претрес и Барањето за податоци од страна на Управата за финансиска полиција, се бараат сите анонимни кривични […]

Вести Македонија Топ теми Ударни вести

Управата за финансиска полиција поднесе кривична пријава до ОЈО Скопје

  Управата за финансиска полиција денеска поднесе кривична пријава до Основното јавно обвинителство Скопје во која се опфатени сите обвинители, за кои сметаат дека постојат основи на сомнение за сторени кривични дела при постапување во предметот по кој беше извршен претресот во Управата. Финансиската полиција објави дека обвинителите доставиле до судот лажни податоци за да […]

Вести Македонија Ударни вести

ЈО: Во случајот со Финансиската полиција низа пропусти

  Двајца јавни обвинители од Јавното обвинителство на Република Севера Македонија, постапувајќи по претставка од Управата за финансиска полиција, во согласност со членот 28 од Законот на јавното обвинителство, извршиле надзор и увид во предмет оформен во Основното јавно обвинителство за гонење на организиран криминал и корупција. Јавните обвинители изготвиле службена белешка за увидот во […]