Вести Македонија Ударни вести

Меморандум за соработка помеѓу Општина Илинден и Друштвото на писателите на Македонија

  По долгогодишна успешна соработка Општина Илинден и Друштвото на писателите на Македонија за прв пат потпишаа официјален документ-Меморандум за соработка. Меморандумот го потпишаа градоначалникот на Општина Илинден, м-р Александар Георгиевски и претседателот на Друштвото на писателите на Македонија, проф. д-р Христо Петрески.     Потпишувањето на Меморандумот е продолжение на плодната соработка низ годините […]

Алтернатива Настани

Христо Петрески за јубилејот 75 години ДПМ: Белег на новата македонска државност и опстојба

  Друштвото на писателите на Македонија, со самиот датум на формирање – 13 февруари 1947 година, со неговиот прв претседател, Блаже Конески, но и остатантите први членови: Васил Иљоски, Славко Јанески, Блаже Конески, Ристо Крле, Владо Малески, Димитар Митрев, Иван Точко, Коле Чашуле и Ацо Шопов, несомнено, е еден од главните белези на новата македонска […]