Вести Изјави Македонија Ударни вести

Кацарска: Без уставна жалба, граѓаните губат многу

  На покана на Македонската радио телевизија, претседателката на Уставниот суд Добрила Кацарска во Дневникот за „Тема на денот” на 12.12.2023 година зборуваше за потребите и придобивките од воведувањето на уставната жалба. Н:Последните неколку месеци интензивно водите кампања за подигнување на свеста за воведување на уставна жалба во Македонија. Може ли преку еден практичен пример […]

Вести Македонија Ударни вести

Уставни судии, професори, НВО, експерти од Германија, ОБСЕ и ЕУ на дебата за воведување уставна жалба

  Претседателката Добрила Кацарска и судиите Осман Кадриу и Татјана Васиќ Бозаџиева учествуваа на дебата организирана за заштитата на човековите права и слободи пред Уставниот суд од страна на Институтот за човекови права.  Претседателката Кацарска имаше обраќање на темата „уставна жалба” и во оваа прилика пред претставници на невладиниот сектор и академската заедница ја изрази […]

Вести Македонија Ударни вести

Германската амбасадорка Дрекслер со поддршка за воведување на уставна жалба

  Амбасадорката на Сојузна Република Германија Н.Е. Петра Дрекслер изрази поддршка за иницијативата за воведување на уставна жалба во земјава, со што ќе се овозможи граѓаните да тужат за сите права од Уставот, пред Уставниот суд.  Во текот на нејзиното излагање на Регионалната конференција на која е промовирана студија за уставна жалба во Република Северна […]

Вести Изјави Македонија Ударни вести

Претседателот Пендаровски со поддршка за барањето за воведување уставна жалба

  Претседателот на државата Стево Пендаровски, изрази безрезервна поддршка за Уставниот суд во барањето за воведување на уставна жалба од која придобивки ќе имаат сите граѓани на РС Македонија:   „Иако досега постоеја повеќе иницијативи за измена на Уставот во оваа насока, за жал, цела серија парламентарни состави не собраа сила тоа да го направат, […]

Вести Македонија Ударни вести

Уставниот суд домаќин на Регионална конференција на која ќе се промовира уставната жалба

  Уставниот суд е домаќин на Регионална конференција на која ќе се дискутира за промовирање на уставната жалба како најзначајно средство за заштита на основните права во  РС Македонија. Конференцијата се одржува со поддршка од германската фондација ИРЗ чии претставници ќе ја објават студијата за уставна жалба, којашто е изработена од експерти од Германија. Меѓу […]

Вести Македонија Ударни вести

Регионална конференција за воведување уставна жалба во РС Македонија

  Претседателката на Уставниот суд Добрила Кацарска оствари онлајн средба со претставници на германската фондација за правна соработка (ИРЗ) на чело со г. Штефан Пирнер, раководител на проектна област, експерти за уставно право од Сојузна Република Германија и претставници на амбасадата на СР Германија во Република Северна Македонија.     На оваа работна средба претставниците […]

Вести Македонија Ударни вести

Изработена студија за воведување на уставна жалба во Република Северна Македонија

  Претставници на Германската фондација за меѓународна правна соработка (ИРЗ) го посетија Уставниот суд и остварија средба со претседателката на Судот, Добрила Кацарска. На средбата организирана на барање на ИРЗ, претставниците на германската фондација информираа дека е подготвена студијата за воведување на уставна жалба во Република Северна Македонија. Имено, се работи за студија изработена од германски […]