Вести Македонија Ударни вести

Уставниот суд ќе одлучува за Одлука на Општина Куманово за градење на згради надвор од центарот

  На денешната 9. седница Уставниот суд покрај предметите предвидени за дискусија на дневен ред, Судот треба да одлучува и по предлог-одлуката за предметот У.бр. 82/2022. Станува збор за Одлука на општина Куманово, со којашто се овозможува да се градат станбени згради надвор од централното градско подрачје, односно: „Одлука за спроведување и планирање на површини […]

Вести Македонија Ударни вести

Општина Куманово: Милион денари за населението во Турција и Сирија

  На денешната прва вонредна седница на Советот на Општина Куманово, беше донесена Одлука за доделување на парична помош од буџетот на Општина Куманово за настраданото население од катастрофалниот земјотрес во Турција и Сирија.     Средствата во износ од 1.000 000 денари ќе бидат распоредени по 500.000 денари на двете држави.

Вести Македонија Ударни вести

Куманово ќе користи бесплатен јавен превоз следните 6 месеци

    На Советот на Општина Куманово прифатен е предлогот и едногласно донесе одлука, за субвенционирање на јавен линиски превоз во наредните шест месеци со тенденција да продолжи и во иднина, објави градоначалникот на Куманово, Максим Димитриевски.   Со оваа одлука граѓаните во наредниот период ќе можат БЕСПЛАТНО ДА ГО КОРИСТАТ ЈАВНИОТ ЛИНИСКИ ПРЕВОЗ за […]

Вести Македонија Став Ударни вести

Уставниот суд поведе постапка за Одлука за градба на станбени згради надвор од центарот на Куманово

  Уставниот суд денеска ја одржа 41. седница со дневен ред на којшто беа закажани осум иницијативи за оценување на уставност и законитост и едно барање за слободи и права.  Меѓу предметите за којшто се одлучуваше е и предметот во којшто е оспорена Одлука на општина Куманово, со којашто се овозможува да се градат станбени […]